Jordskokk er en takknemlig rotgrønnsak. Nå har den stått på samme plass i sikkert 4-5 år og vi har plukket opp og spist etter behov. Men i år har jeg flyttet jordskokkene. Mens de tidleigere har stått på ca 2 ganger 2 meter, har jeg nå laget en får. Den er ca 4 meter lang og 0,5 meter bred.
Jeg valgte ut de jordskokkene jeg ville ha og plantet de med litt avstand. Avstand er noe de ikke har hatt på mange år, så det blir spennende å se om det vil gjøre en forskjell, når det kommer til størrelsen på avlingen.
Det jeg synes har vert så gøy med jordskokken er at den lagres der hvor jeg har plantet den. Og så høster vi og spiser den fra høst til vår. Om sommeren får den stå i fred. Jordskokk lar seg nemlig ikke lagre særlig lenge når den er tatt opp av jorda.
Jordskokk kan brukes til de fleste grønnsaksretter. Men min favoritt er å vaske den godt, kutte den i skiver og steke i panne med smør og krydder. Har også laget jordskokkmos, men det var utrolig mye arbeid. Jordskokken er nemlig veldig knudrete/bulkete i fasongen. Så om du skal skrelle den blir det litt mye svinn og det er mye arbeid. Men smaken er veldig god !!! Minner om potet, men har ikke så mye stivelse i seg.
Ett lite glimt fra det nye jordskokk bedet mitt. En ting som også er fint med jordskokk, du slipper å luke rundt den. Den kveler ugresset selv. På høsten kommer det gule, solsikke lignende blomster på plantene. Plantene blir gjerne 1,5-2 meter høye. Mens røttene som vi spiser ligger og formerer seg under jorden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar